Der har levet krondyr i Danmark siden sidste istids afslutning (Aaris-Sørensen 1988). Som følge af målrettede udryddelseskampagner blev alle fritlevende krondyr på Øerne og nord for Limfjorden dog udryddet mellem 1785 og 1870, og bestandene i Jylland blev decimeret til nogle få hundrede individer. Frem til 1970 fandtes der kun fritlevende kronvildt nogle få steder i Jylland, men arten har siden bredt sig til det meste af Jylland. I Nordsjælland og på Vest- og Midtsjælland er der inden for de seneste årtier etableret bestande på grundlag af dyr undsluppet fra dyrehaver, samt gennem målrettet udsætning.
Bestanden af både kron- og dåvildt i Danmark er vokset betydeligt gennem mange år, og forskere ved DCE - Aarhus Universitet vurderer på baggrund af beregninger baseret på vildtudbyttet (2022), at bestanden af dådyr nu er på ca. 60.000 dyr og bestanden af krondyr på knap 50.000 dyr.
Der er nu faste bestande af kronvildt i områder, hvor man ikke har set det før, og i visse områder gør de store bestande betydelig skade på landbrugsafgrøder. Derfor er der brug for nytænkning inden for forvaltningen, og Vildtforvaltningsrådet arbejder i dialog med Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, medlemmerne af de regionale hjortevildtgrupper og forskere fra Aarhus Universitet på et oplæg til en adaptiv forvaltningsplan.
Arten er senest vurderet af Aarhus Universitet ved jagttidsrevisionen for 2018