Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ræv

Forekomst og bestandsudvikling

Ræven forekommer over hele landet, med undtagelse af en række mindre øer, men har dog været erklæret uddød på Bornholm i de seneste 25 år som følge af ræveskab. De fleste danske rævebestande har været ramt af ræveskab inden for de sidste tre årtier, på Bornholm og i Jylland fra midten af 1980’erne og på Sjælland fra 2003. Sygdommen er nu næsten forsvundet fra Jylland, men der forekommer stadig sporadiske tilfælde, især i Nordjylland. Målt på jagtudbyttet har udbruddet på Sjælland indtil videre kun haft mærkbare effekter på bestanden i de nordligste kommuner (Christensen m.fl. 2013). I 2014 er der på DTU-Veterinærinstituttet fundet skab i seks indleverede ræve – fra Jylland og Sjælland (Chriél m.fl. 2014).

Yderligere har hvalpesyge gjort et alvorligt indhug på rævebestanden. 31 ræve er undersøgt for hvalpesyge på DTU-Veterinærinstituttet, hvoraf de 11 var smittet med den dødelige virus. Smitten har nu raset i fire år i hele Jylland, og i 2014 blev den især fundet i Østjylland. Sygdommen blev første gang diagnosticeret hos en ræv, der blev fundet død i marts 2012, hvorefter sygdommen i løbet af året spredte sig op gennem hele Jylland (Chriél m.fl. 2014).

Indekset for ræv i DOF’s punkttællinger i perioden 1984-2014 viser en signifikant tilbagegang for forårsindekset, men ingen signifikant fremgang eller tilbagegang for vinterindekset (Nyegaard m.fl. 2015).

Referencerne kan findes i Jagttidsrevisionsrapporten